Luft-til-vand-varmepumper

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Luft-til-vand-varmepumpen har ikke helt den samme energieffektivitet som et jordvarmeanlæg, men til gengæld er den billigere i investeringsomkostninger og er heller ikke afhængig af størrelsen på grunden.

Hvad er en luft-til-vand-varmepumpe?

Varmepumpen omdanner varme­energien i udeluften til rumvarme og varmt brugsvand. Luft-til-vand-varmepumpen er forbundet med centralvarmesystemet i din bolig, der sørger for at forsyne dig med varme i radiatorerne og varmt vand i hanerne via varmtvandsbeholderen. Luft-til-vand-varmepum­pen er el-drevet, og en god model leverer 3,5 gange så meget varmeenergi, som den anvender i elektricitet. Det gør den til et økonomisk og bæredygtigt alternativ til olie­fyret.

Sådan fungerer det

Luft-til-vand-varmepumpen trækker varmeenergi ud af udeluften. Varmen bliver ledt fra varmepumpen ind i huset, hvor den opvarmer både hus og brugsvand. Lidt firkantet sagt, så omsættes varmen fra luften til energi, der bruges til at opvarme brugsvand samt vandet til radiatorer eller gulvvarmen i hus-et. Det kræver således et fungerende varmepumpeanlæg, der kan omsætte energien og lede den ud i alle rum, hvilket din bolig ikke har, hvis den hidtil er blevet opvarmet med et gammelt oliefyr.

Hvor meget fylder anlægget?

Anlægget fylder ikke meget. Det består af ­to dele, en ude- og en indedel. Selve varmepumpen står oftest uden for huset. Der er således hverken noget, der skal graves ned eller bygges ind, men der kan være brug for at forbedre isoleringen i huset. Boligen skal være velisoleret, for at man kan varme bygningen op, og radiatorerne skal måske skiftes til større udgaver. Gulvvarme er det optimale. 

Vælg den rigtige varmepumpe

  • Gå efter energimærke A+ eller A++
  • Vælg fra Energistyrelsens liste over lovlige og testede varmepumper
  • Vælg en frekvensreguleret model for størst effektivitet og længst levetid

Så meget kan du spare:

6.911 kr. om året
I et 130 m2 hus, der bruger 2.400 liter olie
pr. år, skiftes til en luft-til-vand-varmepumpe. Oliekedlens virkningsgrad er 75%, mens varmepumpens er 270%. (Kilde: bolius.dk)

Få et lokalt tilbud på udskiftning af dit oliefyr
Få et lokalt tilbud på alternative og energivenlige opvarmningsmetoder, som kan spare dig penge og hjælpe dig af med oliefyret.
Del.

Om forfatteren

Efterlad en kommentar