Det rigtige valg

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Per Holmgaard bor sammen med sin kone Grethe i et stort hus på 201 m2 i Lyndby. Det ligger i et tidligere sommerhusområde med smuk udsigt over Roskilde Fjord men uden for kollektive forsyningsnet i form af fjernvarme eller naturgas. I sommeren 2014 skiftede de det gamle oliefyr ud med en luft-til-vand varmepumpe.

”Vores oliefyr var ved at være udtjent, og vi havde en gammel olietank i haven som også skulle skiftes. Vi holdt øje med udviklingen inden for varmepumper i et par år inden udskiftningen af fyret, og vi kunne se, at de både blev bedre og billigere.” Sådan blev den endelige beslutning om at skifte boligens energiforsyning altså taget.

De første skridt

”Jeg er ingeniør og har arbejdet med energiområdet i store dele af mit liv, så jeg lagde ud med at undersøge, om huset kunne opvarmes ved den noget lavere fremløbstemperatur, som en varmepumpe giver i forhold til et oliefyr,” forklarer Per Holmgaard. Huset i Lyndby var i god stand, selvom det havde 40 år på bagen. Isoleringen var i orden og vinduer og døre var forholdsvist nye. ”På baggrund af beregningerne følte jeg mig ret sikker på, at en varmepumpe ville være en god løsning. ”

Rådgivning giver tryghed

Trods erfaring, målinger og relativ sikkerhed kontaktede Per og Grethe en lokal og uvildig rådgivningsvirksomhed. ”Når man først er gået i gang med renoveringen, er det jo for sent. Så hellere bruge et par tusinde kroner på rådgivning i opstartsfasen end at overse noget vigtigt og fortryde senere.” Energikonsulenten bekræftede Pers beregninger og anbefalede en varmepumpe. Per Holmgaard lavede derefter en kravsspecifikation på det samlede arbejde, herunder også afmontering af det gamle fyr, og gav den til udvalgte installatører: ”Vi fik fire gode tilbud og valgte det firma, der leverede en god pris og virkede mest professionelt.”

Resultat

Det er tre år siden Per og Grethe skiftede oliefyret ud med en varmepumpe, og de har ikke fortrudt. Per Holmgaard fortæller: ”Vi er stadig glade for resultatet. Vores energiudgifter er faldet markant, og indeklimaet i huset er blevet meget bedre. Samtidig har det gjort huset mere værd, hvis det engang skal sælges. Varmepumpens udedel støjer en smule, men det er den eneste gene, vi har haft.”

Energirådgiveren siger

EnergiTjenestens rådgiver Niels Hørby Jørgensen har god erfaring med varmepumper i velisolerede huse. Han påpeger, at man skal gøre sig umage med at finde det rigtige firma til levering og montering: ”Udover at være godkendt at Teknologisk Institut og medlem af varmepumpeordningen, skal det også være et firma, som monterer mange varmepumper. De skal kende produkterne godt for at kunne rådgive, montere og indstille dem korrekt. Vælg desuden et lokalt firma, der let kan komme forbi ved problemer med anlægget.”

Pers gode råd 

Sørg for at du kender husets fremgangstemperatur. Det kan have betydning for, om du skal udskifte vinduer, døre, radiatorer, eller om huset skal efterisoleres inden montering af varmepumpen.

Fra oliefyr til varmepumpe

  • Omkostninger i alt 99.000 kr.
  • Tilskud fra energiselskabet 10.000 kr.
  • Håndværkerfradrag 6.700 kr.
  • Energiforbrug før 37.500 kr./år
  • Energiforbrug efter 24.000 kr./år
  • Årlig besparelse 13.500 kr.

 

Fotos:

https://www.dropbox.com/sh/e64fbuh7glgxibt/AAAHI8Ce3yLi96RR7hDIYUx6a?dl=0

Krediteres SparEnergi.dk

 

Få et lokalt tilbud på udskiftning af dit oliefyr
Få et lokalt tilbud på alternative og energivenlige opvarmningsmetoder, som kan spare dig penge og hjælpe dig af med oliefyret.
Del.

Om forfatteren

Efterlad en kommentar