Hvor skal varmen komme fra?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

På de næste sider præsenterer vi dig for en række varmeløsninger og giver dig et overblik over muligheder, fordele og ulemper. Men først har vi mødt energirådgiver Niels Hørby Jørgensen til en snak om oliefyr, gasfyr, varmepumper og nogle af de overvejelser, du bør gøre dig, inden du skifter dem ud.

Hvad er fordelene ved at skrotte oliefyret?

De fleste boligejere har udsigt til at spare penge på varmeregningen. Derudover oplever de fleste som bonus, at indeklimaet og den overordnede komfort forbedres betragteligt med efterisolering og et moderne varmeanlæg. Mulighederne for opvarmning med vedvarende energi bliver også kun bedre, så der findes flere grønne alternativer til oliefyret.

Hvordan beslutter man, om gasfyret skal skiftes ud med en nyere model eller en alternativ varmekilde?

Du kan sætte to regnestykker op. Hvor stor er investeringen og den årlige udgift til henholdsvis det ene og det andet anlæg? Derefter skal man gange den årlige udgift med 20 for at få den samlede udgift for hele anlæggets levetid. Mange vælger en ny gas­kedel, fordi den koster langt mindre end for eksempel en varmepumpe. Til gengæld falder elvarmeafgiften, så varmepumpen bliver billigere i brug. Du må regne på, om du kan hente investeringen hjem.

Du skal også spørge dig selv, om du ønsker en grønnere løsning. Varmepumper er ikke 100% grønne, for strømmen kommer både fra vind, affaldsforbrænding, kul osv. Men jeg vil mene, at de er grønnere end naturgas. Og de bliver grønnere med tiden, efterhånden som vi får flere vindmøller.

Er der andre fordele ved varmepumper?

Mange boligkøbere – især de travle børne­familier – foretrækker huse med grønne, selvkørende varmesystemer som fjernvarme, jordvarme eller luft-til-vand-varmepumpe. De vil helst ikke have oliefyr. Hvis du udskifter naturgasfyret med en varmepumpe, kan du forbedre dit energimærke med en eller to karakterer. Det kan have betydning for, om du kan sælge sit hus, og hvor meget du får for det. Så det kan være en fordel, hvis du overvejer at sælge dit hus.

Hvad skal man være opmærksom på, hvis man overvejer en varmepumpe?

En varmepumpe har en lavere fremløbs­temperatur end olie- og gasfyr. Derfor skal huset være velisoleret, have tætte vinduer og store radiatorer eller gulvvarme ellers kan det knibe med at få varme nok. Hvis dit hus ikke lever op til de krav, skal du enten vælge en anden varmekilde eller påregne større omkostninger til efterisolering, nye radiatorer osv.

Derudover bør du få en montør til at guide dig i valget af varmepumpe. Det skal være et produkt, som montøren kender, har tillid til og erfaring med at installere. Vælg en varmepumpe, der bliver solgt mange af, så der også i fremtiden kan findes reservedele, og vær opmærksom på, at du får den nyeste udgave. Udviklingen går stærkt, og producenterne optimerer løbende.

Hvad er dit bedste råd til de boligejere, som overvejer at udskifte olie- eller gasfyret?

Brug tid på at overveje alle muligheder, og rådfør dig med eksperter. Enhver energi­renovering involverer mange overvejelser. Når du først har installeret et nyt varmeanlæg, vil du typisk beholde det i 20-30 år, hvorfor det ikke er noget, man bare lige vælger. Når det er sagt, er der ikke mange, der fortryder, at de har gjort noget godt for boligens værdi, indeklimaet og miljøet.

Få et lokalt tilbud på udskiftning af dit oliefyr
Få et lokalt tilbud på alternative og energivenlige opvarmningsmetoder, som kan spare dig penge og hjælpe dig af med oliefyret.
Del.

Om forfatteren

Efterlad en kommentar